Telecentres de Astúries

asturies

Després de força dies desconnectat del món digital, intento reprendre el blog (uff, fa una mica de mandra, he perdut l’hàbit…).Han estat uns dies força intensos, he pogut parlar, dialogar, discutir amb 84 dinamitzadors i dinamitzadores de la xarxa de telecentres del Principat de Astúries. He conegut moltíssima gent i molts llocs, per a mi ha estat un repte, esgotador, però un repte d’aquells que donen una pujada intensa d’adrenalina. A veure si hem surt un resum de primeres impressions:

Dilluns, El Franco, a tocar de Galícia, estrenem la dinàmica de treball, passada mitja hora ja se que el disseny de treball previst funcionarà. Els dinamitzadors segueixen el camí que els proposem. Són un grup maco, dels més cohesionats dels que ens trobarem al llarg de la setmana. A la tarda, l’Antonio ens ensenya el Telecentre, goteres i una escala que fa difícil l’accés. Però el lloc es acollidor. Per cert el tema preferit es “el satélite no me funciona…” la qual cosa es molt greu per la majoria de telecentres que estan disseminats per una amplia zona i que abasten petits nuclis de població rural i que basen la seva feina en la connectivitat.

Dimarts, Grao. La formació es la seva preocupació (senyal de inseguretat?). Es senten molt pressionats per la coordinació del projecte i per no poder arribar a tot el que els demanen. Penso que sublimen aquest estat d’ànim pensant que és un problema de manca de formació. De fet la formació que han rebut fins ara ha estat orientada a “explicar” programes i procediments i no ha ensenyar-los com aplicar aquest programes als participants dels telecentres.

Dimecres, Arriondas. És el dia més dur, grup divers amb dos líders clars, que manifesten una actitud molt critica i aspre. Els coordinadors, dos nois joves i recent incorporats, mantenen un silenci prudent i encertat. A última hora aconseguim reconduir la actitud de queixa constant amb una certa teatralització del seu comportament. Fins ara hem vist tres cares força distintes de la mateixa cosa.

Dijous, Mieres. Molta calor i soroll al lloc on fem el treball, començo a estar cansat i hem costa concentrar-me. Si més no, tenim ja el treball força apamat i la inèrcia fa que el dia funcioni bé. Els grups de treball rendeixen molt. Els preocupa el poc cas que alguns ajuntaments els fan: comenten el cas d’un Telecentre on es va encastar un vehicle i que tres mesos després, encara no l’han arreglat. En general tots manifesten resignació amb la seva situació. Els líders són positius i mantenen una certa cohesió entre els telecentres més propers, que troben a Mieres el lloc de trobada. Aquest és un Telecentre molt ben equipat i el Mario i el José juguen un paper força positiu.

Divendres, a Gijón, a la seu del CTIC (gestor del projecte), un espai magnífic. El grup divers i poc centrat i el més nombrós de tots. Costa arrencar-los però al final participen força: la seva preocupació principal és la manca de temps de qualitat per fer dinamització comunitària i el sentiment de que només se’ls utilitza com a finestreta barata per a tràmits administratius. Manifesten ambició d’anar més enllà en els aspecte social de la seva missió però es senten superats per l’allau de coses que han d’atendre.. Fem el que fem sempre acabem parlant de la manca de temps.

La coordinació és un equip que te un nucli fort i que ha incorporat a quatre persones noves les últimes setmanes, ara encara la missió de desplegar el seu treball per mirar de fer avançar la xarxa. El meu modest consell és avançar en les dinàmiques de participació i corresponsabilització de dinamitzadors i responsables (ajuntaments) en el desenvolupament de la xarxa. Tenen un col·lectiu amb una bona visió de si mateix, coneixedor de la missió i amb capacitat i ganes de implicar-se. Bona sort.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s