Anar més enllà de Linux

http://sigt.net/archivo/lecturas-recomendables.xhtml

Sovint associem el fenomen Linux només a programes informàtics i ho fem sempre en contraposició al Windows. Aquesta percepció és interessadament reduccionista, ja que la limita (i caricaturitza) al fet de escollir entre programes gratuïts i programes de pagament i així no parlem del que realment representa allò que s’aplega al voltant del moviment Open Source.

Aquest significat és molt més ideològic, polític i social del que sembla i les poques informacions que els mitjans de comunicació fan arribar al gran públic són, o bé per ridiculitzar-lo i aleshores presenten al Stallman com una mena de guru de secta oriental, amb aires divins o bé el criminalitzen i el presenten com un moviment de delinqüents i pirates dedicats a robar als pobrets creadors culturals.

Si intentem donar una mirada una mica més amplia, veurem que comencen a haver-hi força aspectes de la vida quotidiana que ja actuen sota la influencia del moviment sorgint al voltant del GNU. Per mostra, tres reflexions:

  • El treball en xarxa, bandera del desenvolupament associatiu, surt directament del mode de desenvolupament de programari lliure: la suma de moltes petites aportacions lliurement ofertes és molt més poderosa que una gran iniciativa, molt costosa econòmicament i molt carregosa de gestionar. Un milió d’ulls depurant i millorant un programa, perquè volen i els dona la gana, és molt més eficient que un miler de treballadors de Microsoft, molt ben pagats. I d’això en sap molt el fracàs estrepitós del navegador Microsoft Explorer, que només és manté per inèrcia de mercat, però que perd terreny dia a dia.
  • Per altra banda, quan parlem d’avançar cap a societats multiculturals, estem fem lloança del caos social organitzat. Aquest caos, que és sovint utilitzat com arma llancívola contra el moviment Open Source, és un caos creador i fecund en idees i és contraposa a l’estancament de les societats monolítiques, monocolors i ordenacistes a la vella usança (puritana, estatista, reglamentarista…)
  • Si us fitxeu, s’han acabat els grans moviment socials organitzats per les estructures piramidals clàssiques (partits, sindicats…). El moviment contra la guerra o la manifestació del 18 de febrer, és van produir al marge o a pesar, dels partits politics. Linux ha sorgit i crescut com a moviment de qualitat al marge de les grans organitzacions existents (Windows pels pobres, Mac pels rics, Unix pels entesos…). Ara el més tonto utilitza e-mule i posa en perill l’ordre mundial.

En el vincle adjunt trobareu una sèrie de lectures que donen fonament a moltes d’aquestes afirmacions. Us recomano la lectura del “La catedral i el basar” il.lustratiu de la manera d’organitzar el desenvolupament de programari lliure. Us proposo un exercici: tanqueu els ulls i visualitzeu una medina nord africana (dinàmica, bellugadissa, imprevisible, però sempre viva), ara canvieu d’imatge i penseu en el model de construcció d’una catedral medieval (lent i costos, vaja, Els Pilars de la Terra). Obriu els ulls i traieu-ne conclusions.

Us agradarà també la “Ètica del hacker” de Pekka Himanen. Un teòric del Open Source, poc conegut, però al mateix nivell que l’Stallman o el Linus Torvalds. Te un epíleg del Manel Castells (un anarquista català…).

I per acabar una lectura col.lateral, però il.lustrativa. Ha sorgit del laboratori ciberpunk i analitza d’una manera novedosa els fets de l’11-m (Redes para ganar una guerra, de David de Ugarte, amb un pròleg de Suso del Toro).

Estimulant.

Anuncis

Un pensament sobre “Anar més enllà de Linux

  1. “Ara el més tonto utilitza e-mule i posa en perill l’ordre mundial.”

    I clar que si, l’ordre mundial significa que les comptes surtin correctament per alguns.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s