Empoderament

http://www.unesco.org/education/educprog/lwf/doc/portfolio/definitions.htm
Neologisme provinent de la paraula anglesa “empowerment”.

És un procés de canvi en el qual les persones augmenten la seva capacitat de decidir i com a conseqüència es transformen les relacions desiguals (entre gèneres, en una associació, en una xarxa…).

Per a les persones, suposa superar les estratègies de desenvolupament planificades per d’altres, i ser agents actius, que participen des del començament en el disseny i el desenvolupament d’un projecte, aportant la seva agenda, les seves prioritats i reflectint els seus interessos, necessitats i la seva pròpia diversitat.

En aquest sentit l’empoderament té a molt veure amb l’exercici del pensament assertiu, de l’autonomia i l’assumpció de responsabilitats.
Ho descriuríem com:

  • Capacitat de generar pensament autònom (capacitat d’escoltar, d’observar, de “llegir la realitat”, d’analitzar-la, de formar-se una opinió, de construir una visió pròpia de la realitat i del món, de construir els propis somnis…).
  • Capacitat de comunicació, de diàleg, capacitat d’escoltar (altra vegada) i de dir, d’expressar el que es pensa, de criticar i proposar, d’intercanviar experiències i opinions, de valorar i aprofitar el pensament de l’altre…
  • Capacitat d’acció, capacitat d’actuar, d’emprendre iniciatives, d’intervenir en la realitat, (per a transformar-la), de donar resposta a les nostres necessitats…

També té molt a veure amb l’autoenfortiment, l’autoconfiança, el poder prendre decisions pròpies, l’ésser capaç de viure una vida digna d’acord als propis valors, la capacitat per a lluitar pels propis drets i l’exercici de la llibertat d’escollir i d’actuar.

Un pensament sobre “Empoderament

  1. Retroenllaç: Jardiner expert (Desenvolupador reflexiu) « Estratègies docents en línia

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s