La incertesa d’Heisenberg

incertesa

Comprar és vendre, i vendre és il·lusió i neguit d’existir

Una de les coses que més se’m va queda gravat respecte al principi de la incertesa d’Heisenberg, fou l’afirmació de que la natura no permet que s’arraconin els seus components. Imagineu que poseu una idea, un sentiment, un neguit, tancat en un espai molt gran. Mai sabreu on estan aquests sentiments, vagarejaran difosos per un ampli i incert territori i es manifestaran de tant en tant de manera totalment imprevisible i aleatòria.

Ara estrenyeu les parets d’aquest territori, feu-lo més xic. Podreu dir, “tot està aquí, ben delimitat, se on és exactament cada cosa”. Res més fals, perquè els sentiments i les idees tancades en un espai reduït estaran cada cop més bellugadisses, més frenètiques i es mouran cada cop més despresa i de manera més impredictible. Així que tampoc sabreu mai on estan.

La segona idea, es l’efecte túnel. Si llanceu una pilota de tennis contra un mur, els sentits i la lògica indicaran que la pilota rebotarà, direu, “no te prou energia”. Ara bé, les conseqüències del principi de la incertesa, diuen que hi ha una possibilitat, molt petita, però no nul·la, de que la pilota traspassi el mur.

Així que les incerteses, dins d’un forat, fan sempre el que els diu el senyor Heisenberg.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s