Participant que és gerundi

diguem-no

Des de fa un temps s’han posat de moda desenvolupar “processos participatius” o bé organitzar “primàries”. Llueix molt i fa progre.

Aquesta moda va començar en l’àmbit polític (recordeu el jacobí Borrell?) i l’han anat desenvolupant diverses organitzacions polítiques i socials i també alguns municipis a través del Consensus.

Penso que l’impuls d’aquestes estratègies, per part de les empreses, partits i organitzacions socials, obeeix bàsicament a dues causes:

  • Se senten dèbils o insegurs, recordeu que Iniciativa per Catalunya oferia primàries fins i tot a aquells que no n’eren militants o les primàries del PSOE quan era oposició. El que buscaven era animar la potencial parròquia i sortir del forat.

  • Volen controlar i manipular, per exemple, quan una organització social vol fer una putada als seus treballadors, s’organitza un procés participatiu perquè els treballadors siguin part de “la decisió que permetrà a l’organització donar un gran salt…”. En la majoria dels casos la decisió ja está presa i l’únic que es cerca és valorar i controlar la possible reacció.

El que vull dir és que en la majoria dels casos no és sincera la intencionalitat, que predominen els vells mètodes piramidals de presa de decisions. Així que tot allò de treball en xarxa, de responsabilitat social, de treballar plegats, són rucades que només és creuen i practiquen quatre romàntics, que no han passat per l’escola de negocis on s’ensenya i és practica el que vol dir l’exercici del poder, el de veritat.

Fixeu-vos ara en la campanya de l’estatut, els únics que han fet un “procés participatiu” els ha sortit “rana”. La resta, el bi-partit i l’altra bi-partit se n’han estat de preguntar, no fos cas que sortís alguna cosa que no agradés, ja se sap que a la gent se li ha de dir que els convé… que sinó es posen a pensar.

Això si, tots estan d’acord que el dia 18, “s’ha de participar”. Fins i tot “El Periodico” ens recorda cada dia “com” s’ha de participar i que seria lleig fer-li una mala passada al Bambi.

No funciona millor en les organitzacions socials a les que es pressiona demana que facin publica la seva posició, llevat de honrosos casos, la resta miren més per la subvenció i s’estan de fer “processos participatius” a l’hora de fer pública la postura. Això si, en editorials ben escrites dels seus mitjans impresos. Els que manen ara i els que manaran aviat, aposten pel si.

Així que, absteniu-vos de participar. No fos cas que prenguem mal

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s