:o Una historia por contar… encara

http://karmapeiro.blogspot.com/2006/04/las-redes-
de-telecentros-en-espaa-una.html

Bon dia Karma, com a professional de la cosa, he llegit el teu llibre amb interès i, francament, m’ha sorprès les absències i imprecisions que conté.

Una de les que més m’ha desconcertat és la afirmació de que la primera xarxa de telecentres a l’estat va ser la d’Astúries al 2000.

T’haig de dir que això és imprecís ja que al menys dues xarxes ja havien començat a funcionar a la segona meitat del 99. Concretament parlo de la Xarxa Òmnia a Catalunya i dels Nuevos Centros de Conocimiento a Extremadura.

I entendràs el perquè d’aquesta afirmació tant rotunda: al juliol del 99 jo estava treballant com a dinamitzador a un telecentre de la xarxa Òmnia al barri de Bellvitge a l’Hospitalet i a primers de setembre varem començar les primeres activitats amb els usuaris. Vaig tenir el privilegi de ser un dels iniciadors/pioners de la iniciativa que impulsava el departament de Benestar i família.

No recordo la data exacta, però abans de finalitzar el 99, establirem contacte amb gent d’Extremadura (NCC) amb la que varem tenir l’oportunitat de compartir materials en la aleshores incipient xarxa extremenya.

Una característica novedosa i absolutament pionera, va ser que aquests 44 centres de la primera onada Òmnia, quasi tots eren en associacions i entitats. És ha dir van ser i encara són fruit d’un pacte entre la societat civil i l’administració catalana. En la segona onada (fins als poc més de 100 actuals) aquest model lamentablement es va trencar amb cessions als ajuntaments i als consells comarcals (queda una avaluació per fer).

Aquesta característica és la que va inspirar el naixement de la Xarxa Connecta, xarxa de telecentres amb arrel social d’abast estatal.

És cert que va ser més tard, quan a nivell català és va crear la XTC (primer anomenat NODAT). Jo hi era. La xarxa Òmnia ja tenia a les hores 44 centres i es va integrar en aquest nou projecte. És el que avui se’n diu xarxa social.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s