La Rondilla

Divendres vaig tenir el privilegi de compartir unes hores amb la gent de la Asociación Familiar La Rondilla, nom que rep l’associació de veïns d’aquesta barriada popular de Valladolid. Ells són, en boca del corrupte i pepero alcalde de la ciutat, un dels tres elements de la santissíma trinitat, conjuntament amb la Federación de Entidades Vecinales i els de la Izquierda Unida local.

Només entrar en un dels seus locals vaig rebre la primera impressió: atapeït de persones immigrants en recerca d’ajut, allà vaig conèixer l’anima mater de l’entitat, la Carmen. Després em va explicar amb detall que allà es donava ajuda jurídica, laboral i social als nouvinguts. Per cert, l’ajut municipal és igual zero.

Desprès, la Natalia va exercir d’agradable i eficient amfitriona, varem visitar els diferents espais TIC, dedicats a formació i a proveir d’accés, muntats amb imaginació i amb orgull, tal com proclamava l’Alfonso, que em va ensenyar un ordinador Pentium 1 que funcionava eficientment (de veritat¡¡¡) amb un Windows XP. L’Alfonso exerceix un fort lideratge moral entre els membres de l’associació, el seu valor és el compromís, la disponibilitat constant i la immensa capacitat per al bricolatge informàtic i social.

Tenen tres grups ocupacionals per a joves entre 16 i 20 anys, un de revestiments (pladur, pintura, …) un de botiguers i comercials i un de hostaleria. Prop de 50 joves, nois i noies, estan reben capacitació professional a la Rondilla. Al migdia varem poder menjar molt dignament acollits per els joves de l’escola d’hostaleria, en el petit restaurant associat a la formació.

Varem parlar molt, però quasi sempre entorn a les dificultats de tirar endavant: “este año el ayuntamiento ha conseguido no darnos nada y ahora lo estan intentando con la Junta“. Ells han desenvolupat mecanismes de resistència basats en la solidaritat i ajuda mútua entre els més de 20 treballadors de l’entitat i en la enorme capacitat d’adaptació a les situacions adverses i sobretot el convenciment de que el que fan al barri és necessari. I es veritat.

Fan moltes més coses, esport, teatre, educació d’adults, lleure, activitats socials … i encapçalen permanentment la lluita per a la millora del barri i de la qualitat de vida dels seus habitants, que als anys 70 eren extremenys i ara són d’arreu del món. Però són veïns, persones i tenen dignitat i sobretot són la pedra a la sabata de l’ajuntament.

La RondillaPorten 37 anys lluitant pel barri, quan no era més que un erm amb pisos mal fets per acollir els treballadors de la FASA-Renault. Van superar el franquisme, porten ja 12 anys aguantant un govern municipal del PP i estaran al costat dels veïns quan l’actual alcalde surti de l’ajuntament (per entrar a la presó, espero), però no són bons temps per als ideals i ells ho sabem, per això estan poc a poc canviant la seva estructura, ara són un fundació i poc a poc, s’obren a noves idees i a noves formes de fer.

I tots, joves i no tants joves, em van parlar del parc “Ribera de Castilla”, el seu orgull i pulmó d’un barri intensament poblat. La Natalia m’hi va portar i em va explicar que la lluita veïnal va impedir construir un polígon de vivendes que haguera densificat y precaritzat encara més la vida al barri.

A la tarda, mentre feia la meva tasca de donar idees i estimular la reflexió entorn els usos a donar al telecentre, va trucar el Pepe Castro. Va ser com tancar el cercle, al dir-li on era, el Pepe em va comentar que la Rondilla va ser una de les primeres entitats que van ser seleccionades per muntar un telecentre de la Red Conecta. De totes maneres, el Pepe trucava per dir-me que per fi, havia lliurar el treball pendent del curs d’Educació Social. El Pepe i la Rondilla, són corredors de fons, rigorosos i una mica “gotes malaies”. Així que felicitats als dos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s