Adèu Movibaix

logo movibaixAhir es va signar l’acta de defunció del Movibaix, el Moviment Infantil i Juvenil del Baix Llobregat. L’assemblea, per aclaparadora majoria va acordar dissoldre’l com associació, tot mantenint-ne la marca.

El proper any estava previst celebrar-ne el 25è aniversari a Sant Feliu, precisament a la mateixa ciutat on es va fer la primera assemblea, el novembre del 1983, en un Can Ricard aleshores encara per remodelar. Varem participar 14 entitats i el lema, escrit en paper d’embalar, fou, “el Moviment es demostra caminant”.

Han passat moltes coses en aquests 24 anys, moltes bones i encertades, però també masses de no tan bones. Al llarg d’aquest anys és va consolidar una dinàmica d’entitats molt potent amb l’estendard del Baix Llobregat i l’educació en el lleure. A Sant Feliu van arribar haver-hi 3 entitats del Moviment: l’Agrupament Escolta, l’Esplai Garbí i l’Esplai Jobbit, ara anomenat Esplai Sant Feliu. La seu com molts ja sabeu, era al Parc de Torreblanca i cada any es feia la Festa del Maig, que aplegava milers de participants al mateix parc.

Actualment l’únic representant a la ciutat del moviment, és Diversitat Lúdica, la seu del Movibaix, està al nou edifici de la Fundació a El Prat i de la festa se’n diu de “l’Esplai” i es fa al Parc Nou des de fa dos anys.

L’aparició de la Fundació Catalana de l’Esplai al 96 i el creixement fora del àmbit comarcal, va anar desdibuixar paulatinament el seu model de participació democràtica, la seva potent imatge i el pes que tenien en el món associatiu català moltes de les seves quaranta i pico entitats.

Ara encarem la nova etapa amb un fort sentiment de pèrdua de referents sentimentals i ideològics, i el convenciment de que res serà com era. La constatació que en general, el moviment Esplai, tant potent a Catalunya els anys 70 i 80, ara es veu reduït a una situació de bonsai associatiu, comprimit entre les 3 o 4 grans organitzacions de lleure i l’oblit i la competència injusta de les administracions públiques, mentre cerca a les palpentes els nous referents que impulsin i actualitzin un model de participació i de creació de ciutadania plenament vigent i necessari.

I el nou model segurament sortirà d’una confrontació en el si de les mateixes organitzacions de lleure, per una banda, les que veuen el lleure com una oportunitat de prestació de serveis i que anomena clients als pares, mares i infants i per l’altra la que creu fermament en el poder de la comunitat i que proposa un futur basat en les relacions igualitàries entre petites organitzacions ben arrelades al barri, tot construint entre elles, xarxes distribuïdes de relacions, i amb un fort recolzament de les noves tecnologies d’orientació social.

Així que, mentre ens aclarim, tocarà continuar treballant als barris per millorar la nostra comunitat, tenint present que encara que ja enterrat, el Movibaix ha fet la seva feina, ja que sense ell, milers de nens i nenes, molts d’ells ja adults i amb fills, no tindrien guardat al cor una infinita quantitat de tresors en forma de moments feliços.

Moltes gràcies Movibaix¡¡¡

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s