La hòstia pedagògica

SummerhillEntre la visió de A.S. Neil, que plantejava des de una mirada llibertaria de l’educació i que deia “No hi ha nens-problema, sinó pares-problema, mestres problema, escoles-problema i societats-problema” i la que defensava Makarenko sobre la “hòstia pedagògica“, els grups de dretes del Senat espanyol, han optat per la defensada pel comunista i pedagog de la Unió Soviètica post revolucionaria.

És curiós com els extrems es toquen, sobretot els que des de les seves particulars visions neoliberals i religioses, defensen l’exercici de la violència autoritària, com a forma de diàleg, tan amb els nens, com entre els adults.

Els pares (i mares?) poden exercir una violència “mesurada”. Així que esperem dels nostres preclars legisladors una mica més de concreció i la instauració de cursos obligatoris per als que vulguin se pares, on s’aprendrà a donar “hòsties pedagògiques” mesurades, amb control sobre la graduaciódel impacte de la mà en la galta o cul infantil.

M’agradaria que legislessin també sobre la quantitat i intensitat de l’afecteque s’ha de bolcar sobre els menors, que instauressin un baròmetre de responsabilitat social i també que destinessin lleis i recursos per esbrinar perquè s’arriba a la conclusió de que la violència és la única manera de exercir ladisciplina. Perquè es evident que desprès de segles d’exercir la violència en l’educació,no hem avançat gaire.

No serà que amb la “hòstia pedagògica” s’escriu l’últim paràgraf de l’erràtic relat del fracàs d’un model educatiu i social?. Vivim en una societat tant amarada de violència que potser fora bon moment per provar altres estratègies. Ses senyories farien be en rellegir Summerhill.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s