Benignes

“Les Compassives havien trobat el meu rastre”. Així finalitza el llibre de Jonathan Littell. Avui he acabat de llegir les seves 1.153 pàgines. Quasi ve totes colpidores, d’aquelles que t’enganxen. M’he fet un fart de patir.

El seu protagonista, l’oficial de les SS, Max Aue, no te límits, i ell ho sap i no hi posat cap fré. Ho justifica racionalment i ho accepta com la seva fatalitat, raona que tots podem devenir assassins si les circumstancies ens hi porten, totes les civilitzacions tenen els seus holocausts.

Recorre amb una fredor esgarrifosament argumentada totes les escales de l’assassinat, és botxí de jueus, matricida, assassí del seu millor amic… i tot argumentat amb la fredor de la raó i amb el substrat de que tot te una explicació.

Les més de mil pàgines recorren el període més cruel de la segona guerra mundial, amb tots els seus personatges, Himmler, Eichman, Höss… mostren que l’extermini va ser una cosa planificada i organitzada fins la nàusea, dirigida per brillants i preparats cervells. Finalitza amb la còmicament cruel escena de la condecoració del protagonista per un Hitler patètic, que encara els seus últims moments, al búnquer del Berlín arrasat pels bombardejos aliats i amb l’exercit rus apunt d’entrar-hi.

Les Benignes havien trobat el seu rastre, però no exercirien el seu deure de venjança. El doctor Max Aue, ens explica tot això, exercint de prosper industrial, acomodat espectador d’una post guerra que li ha servit per trobar les respostes als seus dubtes intel·lectuals, que no morals. Un llibre sense esperança.

En memòria del “petit jueu” Rameu, Gavotte avec 6 Doubles

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s