En el bressol de la Pachamama

Tiwanaku va ser una cultura florent mentre a Europa creixien i morien els grecs i els romans. El seu final, entorn al 1.200, coincidí amb la expansió de Catalunya pel mediterrani. Va ser una de les civilitzacions més duradores dels Andes centrals,  va evolucionar de la cultura megalítica, al domini del bronze, el que comportà importants avenços tecnològics i militars que asseguraren la seva preponderància en tot l’altiplà durant 27 segles.

La peça més emblemàtica és el monòlit de la “Pachamama” de més de 7 metres d’alt i 20 tones de pes. Va passar molts anys situada en una plaça de La Paz, però recentment a sigut restaurada i retornada al seu emplaçament original. Els seus gravats són tota una enciclopèdia de la cultura andina, que el Carlos, el nostre guia ens va explicar amb tot detall. Actualment està protegida sota sostre, els anys passats a La Paz la van malmetre molt.

Tot està ple de calendaris i agendes que controlaven el pas del temps, marcaven les sembres i les collites i fins i tot regulaven la natalitat, intentant establir un cicle de vida que optimitzés l’esforç dels camperols. La creu andina o Chakana resumeix la cosmovisió andina i significava la comunicació entre la terra i el cel, condensant en un símbol la relació del poder polític i religiós amb el cicle solar.

Aquest indret és simbòlic per als indigenistes, en la piràmide, que està a mig excavar, l’Evo Morales va fer l’acte de presa de possessió de la presidència abans de fer-ho en el parlament. S’ha invertit molt en la recuperació del complex, que en el passat va ser sotmès a l’espoli i l’oblid.

La Pachamama, la deesa terra

La Pachamama, la deessa terra

100 rostres al temple subterràni

100+2 rostres en el temple subterrani

El temple des de la piràmide

El temple des de la piràmide

La porta del Sol, el Miquel ambientat

La porta del Sol, el Miquel ambientat

La Piràmide a mig excavar

La Piràmide a mig excavar

Xafardejan converses alienes

Xafardejant converses alienes

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s