Infoplazas a Panamà

Infoplaza - Panamà

Infoplaza - Panamà

Ens hem reunit amb Luís Cisneros, responsable de les Infoplazas, xarxa de telecentres comunitaris d’accés a Internet i a la informació i de formació a distancia, on per un preu inferior al del mercat els ciutadans poden accedir als recursos tecnològics de que disposen les Infoplazas.

Actualment n’hi 118 que es reparteixen en un 30% en àrees urbanes i en un 70% en àrees rurals. És un projecte amb enfocament social, integrat dins del SENACYT, organisme governamental autònom, encarregat de impulsar la ciència, la tecnologia i la innovació a Panamà. El país té poc més de 3 milions de persones, així que en un nombre de població tant petita, els telecentres tenen un gran impacte i reconeixement social.

Les Infoplazas reben suport tècnic, operatiu i formació del govern, però pràcticament cap ajut econòmic, funcionen en una mena de règim de franquícia on els administradors dels telecentres l’han de fer sostenible. En la pràctica, és com una micro-empresa.

Hi han quatre models de infoplazas:

  • Model “normal” costos compartits amb una ONG (el govern aporta poca cosa).
  • Model subsidiat, es com el normal però amb alguns costos coberts (Internet). Normalment són en llocs allunyats.
  • Infoplazas d’ús dual, compartit entre una escola i la comunitat on està. S’ubiquen en centres escolars.
  • Mini-infoplazas, convenitat amb mini i micro empresaris, serveixen per impulsar petites pimes. Reben 4 ordinadors i 5.000 dòlars en dos anys.

Tenen conveni amb Microsoft per tal d’obtenir programari més barat i pacten amb algunes empreses per tal d’obtenir equipaments. L’empresa que gestiona el canal en manté uns quans.

Fan formació presencial i a distancia. És una formació molt instrumental i poc orientada al seu desenvolupament en el telecentre. Ara estan intentant que els dinamitzadors obtinguin certificació IC3 (Internet and Computing Core Certification). Tot Windows, of course.

Actualment proven d’implementar una aplicació d’aprenentatge xilena, anomenada “Marinero” (mirar a baix a l’esquerra) orientat a proveir de continguts per a l’alfabetització digital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s