Biblioteques i TICs

biblioteques-y-ticsCada cop és més freqüent trobar a les biblioteques públiques, uns espais dotats amb ordinadors i connectivitat a Internet que ofereixen tota mena de possibilitats telemàtiques a les persones usuàries fins ara del serveis “tradicionals” de les biblioteques.

Aquesta constatació, i el fet que actualment un 20% dels alumnes que participen als cursos e-learning per a dinamitzadors i educadors digitals oferts des de Fundación Esplai, són bibliotecaris i auxiliars de les biblioteques, obren tot un espai nou als processos d’educació digital considerats fins ara quasi exclusius del Telecentres.

Aquesta nova situació, genera necessitats i demandes formatives per part del col·lectiu de professionals que impulsen les biblioteques a Catalunya. Una part prou important d’aquests professionals necessita la formació operativa bàsica per ser competents i poder actuar de disseminadors d’aquest coneixement als usuaris de la biblioteca. A més a més, aquesta nova situació ens trasllada a una realitat on els llibres i els ordinadors ja treballen plegats, i cal donar-hi sortida.

Fa uns mesos, l’empresa pública Red.es, va treure, d’acord amb la Generalitat de Catalunya (Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació i Conselleria de Cultura) un concurs públic on es licitaven la capacitació d’aquest col·lectiu, en una acció a desenvolupar durant el 2009. Des de Fundació Esplai es va considerar important i estratègic participar-hi, aportant el coneixement desenvolupat en la capacitació d’educadors digitals, tant és així que la nostra proposta va ser la guanyadora.

Ara doncs, ens trobem en plena feina de organitzar el treball, que té dos fronts:

1. Posar en marxa el pla de capacitació, presencial i e-learning en tres temes:

  • Curs bàsic d’alfabetització digital, de 20 hores.
  • Curs de introducció a la web 2.0, de 20 hores
  • Curs de capacitació en l’ús de Blogs, de 20 hores.

La previsió és arribar a 300 alumnes de tot el territori català

2. Desenvolupar tot un pla de difusió per donar a conèixer les noves possibilitats al personal de biblioteques i al públic usuari.

Els aspectes més rellevants d’aquest ítem són implicar als responsables de les distintes xarxes de biblioteques i aconseguir motivar als professionals en la necessitat de participar i posar-se al dia en aquests temes.

Tot plegat té també molt de prova pilot, és per tant un repte i una responsabilitat acomplir amb èxit els reptes proposats. Un resultat positiu permetria segurament iniciar un procés d’escalament de l’experiència catalana en d’altres zones de l’estat, i també ens dotaria d’un cos d’experiència i coneixement important per començar a fer allò de passar de l’alfabetització digital als nous reptes que la infoalfabetització comença a plantejar.

Es tracta de donar respostes eficients a la pregunta: ara que sabem accedir a la informació, què podem fer amb ella?. El món de les biblioteques té molt a dir sobre l’ús eficient de la informació i des dels Telecentres es pot també aportar molt sobre els processos d’empoderament de la tecnologia, vinculada a l’accés a l’ informació i al coneixement, que majoritàriament en els nostres dies, es troba en format digital.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s