Treballs de Tardor 1: Codonyat

Ja queda poca feina a fer abans no arribi l’hivern. Avui omplirem una mica més el rebost de conserves amb el codonyat, la confitura del codony que tots just aquest mes es cull. El procés és similar al de la melmelada de préssec ja comentada i com que en produirem bastant (uns 3 quilos en sortirà), una part l’envasarem i esterilitzarem per a consumir-lo més endavant.

Pelem els codonys (va molt bé el pela-patates), buidem els cors i els fem a trossos. El anem posant en aigua perquè no es tornin negres (com la poma). És feina d’una bona estona, el codony és de carn dura i n’hi ha una pila. Un cop acabat, retem i escorrem bé tota l’aigua. Afegim una llimona, en trossos grans,  per augmentar la quantitat de pectina.

A la mateixa olla on els courem barregem el sucre amb els trossos de codony. Jo utilitzo sucre de canya (moreno) i per uns 2 quilos de codonys afegeixo 1,5 quilos de sucre. Normalment es posa igual quantitat de fruit que de sucre, però no ens agrada tant dolç.

Ara amb el sucre afegit, ho deixem tapat unes 6 o 7 hores. El sucre fa treure l’agua del codony, passat aquest temps veurem que la meitat de l’olla és plena de liquid. Ho posem al foc, més aviat suau i ho deixem coure unes 2 hores, anant remenant de tant en tant. Veureu que el codony es va estovant.

Passat aquest temps, trèiem els trossos de llimona i ho passem per la batedora fins que quedi ben fi (a menys que us agradi trobar-hi trossets). Queda una pasta força consistent i abans no es refredi (freda és solidifica!), envasem, en pots de broc ample, el que guardarem per l’hivern i posem en una carmanyola el de consum immediat ( i cap a la nevera). Els pots plens els esterilitzem igual que la conserva de tomàquet i un cop freds, cap al rebost!

La pila de codonys per pelar i trossejar

La pila de codonys per pelar i trossejar

El codony admistiat

El codony amnistiat

A l'olla amb el sucre, macerant

A l'olla amb el sucre, macerant

Ben fi amb la batedora

Ben fi amb la batedora

Esteritlitzem els pots del codony per guardar

Esterilitzem els pots del codony per guardar

En una carmanyola, el codonyat per consumir ara

En una carmanyola, el codonyat per consumir ara

4 thoughts on “Treballs de Tardor 1: Codonyat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s