Treballs de tardor 2: Sabó casolà

Ha estat el primer cop que faig sabó, així que, tot i tenir-ne moltes ganes, no n’estava gaire segur de l’èxit de l’empresa. Els darrers mesos hem anat guardant a casa l’oli de cuina usat, del que n’hem recollit una provisió d’uns 4 litres, que un cop filtrat per eliminar-ne les impureses, constitueix la matèria prima inicial. Per donar olor i fer-lo una mica més suau, he afegit mig litre d’oli infantil d’olor, que portava una part de glicerina, en total 4.5 litres d’oli.

He posat a escalfar igual quantitat d’aigua (4,5 litres), mentre, he preparat 600 grams de sosa càustica. Per fer la barreja m’ha servit un pot de pintura, ben net, dels de 25 quilos. Treballeu en un ambient ventilat.

Quan l’aigua a arrencat a bullir, l’he retirada i abocat al pot, immediatament i molt poc a poc, he anat afegint la sosa (molt de compte, tot això amb guants i la cara ben lluny). La reacció és violenta i si aboqueu la sosa massa de presa esquitxarà. Per tant, a poc a poc.

Amb un pal de fusta remenem la solució i també amb tranquil·litat afegim l’oli. Després poseu-vos còmodes, agafeu un llibre i una cerveseta i prepareu-vos per una sessió de remenar de mínim dues hores. Al llarg d’aquest temps veureu que van apareixent grumolls de color més clar, és el procés de saponificació. Remeneu tranquil·lament i sempre en la mateixa direcció.

Si tot ha anat bé, la mescla agafarà un to més clar (de blanc brut) i s’haurà espessit una mica. Si això no passa i després de dues hores, tot segueix pràcticament igual, no desespereu i proveu d’afegir-hi una mica més d’aigua calenta i remeneu una estona més (jo vaig haver de fer-ho, 30 minuts més de remenada).

Tindrem d’abans preparat un contenidor, jo vaig utilitzar una caixa de pizza, convenientment segellada i folrada per dins amb paper de diari (per desemmotllar només caldrà trencar la caixa). Abocarem la barreja en el motllo.

Ara vindran uns dies d’espera, col·loqueu la caixa en un lloc que no taqui res (desprendrà una mica d’oli sobrer, poseu uns diaris sota). En el meu cas, al cap de tres dies el sabó estava prou sòlid per desemmotllar, però encara es podia tallar força bé (com mantega freda). Trenquem la caixa sobre una superfície plana, retirem el paper de diari i tallem les peces a la nostra conveniència. M’han sortit 80 peces mida pastilla de sabó irregulars!

Ara convé posar les peces en un un lloc airejat durant dues o tres setmanes, fins que el procés de saponificació acabi del tot i el sabó sigui usable (i no quedin restes de sosa).

L’usarem per rentar-nos les mans i per la rentadora (passat per un ratllador de cuina és un magnific llevataques per a la rentadora).

Sosa càustica i un bidó de pintura net

Sosa càustica i un bido de pintura net

Remenar amb un pal de fusta i amb guants

Remenar amb un pal de fusta

El contenidor per abocar la mescla

Contenidor de cartró per la mescla

La mescla recent abocada

La mescla recent abocada

La mescla al cap d'un dia

La mescla al dia següent

Recent tallat, possat a assecar

Al cap de 3 dies

Veure També: sabó casolà, versió 2

Anuncis

Un pensament sobre “Treballs de tardor 2: Sabó casolà

  1. Retroenllaç: Treballs de tardor: Sabó casolà (versió 2) « La Mongetera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s