Segregació escolar

destaquen també en negatiu municipis com ara Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sabadell, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona i Cerdanyola del Vallès. Aquests són els municipis amb més desequilibris entre centres en l’escolarització de l’alumnat estranger

Això és el que podem llegir a la pàgina 26 de l’ informe del 2008 del Síndic de Greuges sobre la Segregació Escolar a Catalunya. Sembla que tenim els dubtós l’honor d’encapçalar la llista en quan al desequilibri entre els alumnes estrangers matriculats a l’escola pública i a l’escola privada, segons dades extretes de l’estadística de matriculació del Departament d’Educació de la Generalitat.

En la taula de la pagina 37, que aborda l’index d’equitat a primària, entesa igual a 1 quan hi ha el mateix nombre d’infants estrangers a l’escola publica i a la privada, a Sant Feliu, el desequilibri arriba a 79.9, un desequilibri que quasi bé dobla el del segon en la llista.

sindic de greuges, index equitat

Sindic de Greuges, index equitat

Val ha dir, potser com a pobre consol, que en educació secundaria, Sant Feliu ocupa una segona posició, darrera d’Esplugues.

Si més no, l’informe indica clarament que “Això succeeix en municipis com ara Sant Feliu de Llobregat, Salt, Esplugues de Llobregat o Sant Boi de Llobregat, per exemple. En aquests casos, l’escolarització de l’alumnat estranger és assumida per la majoria d’escoles públiques presents i només per algunes escoles concertades (pàg. 34).

Una mala noticia per la nostra ciutat, que, per dir-ho d’alguna manera, “ja veiem” cada dia a les portes dels recintes escolars els que tenim fills a l’escola pública, però que aquest informe presenta d’una manera molt clara el fet de que la segregació està ja instal.lada a la ciutat i que, al meu parer, exigiria alguna mena d’actuació consensuada per part del qui tenen responsabilitats en l’afer.

Tot plegat matisa noticies positives com la que sortia al bloc del nostre alcalde, on anunciava que el Consell dels Infants ha rebut un premi de l’Observatori dels Drets del Infants per la seva trajectòria. L’informe del Síndic ens hauria de fer pensar que la equitat en l’escolarització hauria de ser també un dret per als nostres infants i joves i ser objecte de polítiques actives igualment exitoses, per part dels responsable municipals d’educació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s