Escaladei

Visita obligada és la cartoixa de Santa Maria de Escaladei, situada entre el poble-decorat (per lo bonic i ben cuidat) de la Morera del Montsant i els pobles de la Vilella (Alta i Baixa, carrers costeruts i bones botifarres…). Arribem primer al poble de Escaladei, antigament sota el domini de la cartoixa (l’antiga conreria, on vivien els serfs i es feien els negocis) i a un quilòmetre per una estreta carretera arribem a la cartoixa.

No cal esperar veure grans coses, la cartoixa està en runes, després de 7 segles d’esplendor al 1835, amb la desamortització, fou saquejada i cremada pels antics vassalls (és una llàstima, però segurament s’ho mereixien…). El monestir exercia a la contrada un poder i un domini molt poc espiritual.

Potser soc incorrecte, però el monjos vivien molt bé, menjaven i vestien, tenien un sostre i eren relativament poques les hores de treball diàries (6). En comparació a com vivien a l’edat mitjana  la immensa majoria dels mortals, ser monjo era un luxe asiàtic al que segurament aspirava tothom.

Entre la Morera del Montsant i la Vilella Alta

Entre la Morera del Montsant i la Vilella Alta

Els cartoixants són ermitans organitzats, els d’Escaladei varen venir de Grenoble a la segona meitat del segle XII i varen ser el primer  monestir de l’ordre a Catalunya (actualment resta el de Montalegre, a Tiana).

En la visita es pot veure  un espai reconstruït que mostra com era la cel.la d’un monjo cartoixà de “primera”, aquesta disposava de varies dependències (dormitori, taller, pati, menjador, llar de foc…). La vida era molt pautada en moments d’oració i treball amb pocs contactes entre ells i amb l’exterior.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s