Estudiar amb portàtil a secundària (1)

Lectura digital

Lectura digital

Ahir vaig assistir a la reunió del IES Martí Dot, on estudia el meu fill, convocada per informar als pares i mares alumnes de primer i segon d’enguany,  sobre el pla d’informatització de l’ensenyament, la substitució dels llibre en paper per llibres virtuals i la distribució a tots els alumnes de mini-portatils.

D’entrada una primera observació: normalment les reunions de pares i mares són més de mares que de pares, ho sé perquè per logística familiar sempre vaig jo a aquestes reunions (tenim un bon dèficit de conciliació a casa). La d’avui era a l’inrevés havia força més pares que mares així que sembla que la informàtica serà cosa de pares també a l’escola.

La segona és que, tot plegat sembla poc consistent, que ens trobarem uns mestres analògics amb uns recursos digitals a l’aula, front d’uns alumnes que encara no saben què són. No estem davant d’una generació de nadius digitals sinó més aviat d’una generació òrfes digitals. Com diu el Genís Roca, “creixen a la xarxa sense els seus pares” i a mi em sembla que també creixeran sense els seus mestres.

Matiso perquè de segur que hi ha mestres molt ben preparats, mestres 2.0 amb capacitats per ensenyar als alumnes a treure profit de la nova realitat tecnològica, transmetent els nous coneixements però també els nous valors associats al context. Però diria que, ara per ara,  aquest sector encara no és gaire majoritari.

En tercer lloc, el preu 150€, més uns 40-50€ anuals en llicencies a les editorials i a Microsoft. Puc entendre el peatge de les editorials però no el de Microsoft. Ens han dit que els mini-portàtils seran duals, amb instal.lacions de Windows i de Linkat. No se que pagarà la Generalitat a Microsoft, però penso que això ens ho podríem estalviar i dedicar aquest diners a les editorials, per exemple.

Els ordinadors sembla que vindran “congelats” és a dir que recuperaran la configuració inicial cada cop que s’engeguin, però penso que no tenim prou calibrada la capacitat d’inventiva dels adolescents per trobar aplicacions alternatives a la màquina i que aviat haurà a Internet fòrums de “com tunejar el mini”. I també fòrums de pares desesperats.

A la reunió van sortir els tòpics i les preocupacions: “les màquines són massa petites i se’ls cansarà la vista”, “quantes hores han d’estar amb l’ordinador a casa” (ai, Toni Sala!), “no puc pagar-ho” (de fet tot sumat és un estalvi respecte als llibres, però haurà ajudes públiques). La pèrdua/robatori de la màquina ens va ocupar una bona estona (quedant clar que el marró serà pels pares, com sempre) i la seguretat una estona més (l’escola disposa de sistemes de recuperació).

Haig de dir que vaig sortir intranquil, tinc la sensació de que tot plegat és massa precipitat, que el procés està centrat massa en la màquina i que el proper curs ens trobarem amb més dificultats que avantatges. I seguirem en mans de les editorials.

Anuncis

5 pensaments sobre “Estudiar amb portàtil a secundària (1)

  1. Nosaltres vam tractar el tema al Consell Escolar. Vaig plantejar el fet de que ja hi ha nens que tenen el seu netbook i que potser no caldria comprar al de l’escola; problema….

    Vaig dir també que el sistema hauria de ser lliure. Si algú vol fer servir Ubuntu…; problema…

    Jo també penso que no se sap per on navega… i que no se’n farà un ús óptim i és una llàstima!

  2. En aquesta línia, és molt interessant les aportacions que fa Jordi Adell sobre tecnologies i educació. Així doncs, pots trobar molts vídeos per exemple per youtube, que parlen de les fases de la implementació de les tic a l’aula i que no només “funciona” posant un ordinador per a cada alumne… Poso un enllaç d’exemple, però n’hi ha molts de vídeos molt interessants d’ell:

  3. Retroenllaç: Tweets that mention Estudiar amb portàtil a secundaria « La Mongetera -- Topsy.com

  4. Retroenllaç: PLE versus LMS « La Mongetera

  5. Retroenllaç: Estudiar amb portátil a secundaria (2) « La Mongetera

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s