iPad i valors

Foxconn

Foxconn

Aquestes darreres setmanes els “frikis mega-guais” del planeta van boixos darrera l’últim gadget d’Apple. Es fan cues reals o fabricades per anar-lo a comprar, es comenta quan milions se n’han venut i fins i tot muntem una polèmica amb l’Adobe sobre si es “guai” posar el plugin de Flash o no al aparell. Tot això crea ambient de modernitat.

Ara bé, potser tots aquest que disposen de 500€ per comprar la maquineta, no els deu sonar gaire el nom de Foxconn, l’empresa taiwanesa que els fabrica i que darrerament està al centre de la polèmica degut a l’alt index de suïcidis entre els seus treballadors.

A les plantes de fabricació de Foxconn, ubicades a la Xina, ja han mort 10 treballadors d’entre 18 i 25 anys. La firma, en un gest sense precedents ha obert la planta als periodistes perquè vegin lo “guais que són els treballadors que fabriquen els “i-pads guais” i fins i tot, en un altre gest sense precedents, ha anunciat que els apujarà el sou de 112 a 138 euros (entre 12 i 16 hores de treball), tot un luxe en temps de crisi. Ara ja podran menjar dos cops al dia i si estan tres mesos sense menjar es podran comprar un iPad dels baratets.

Foxconn té bona part de les seves fabriques en polígons industrials especials on les lleis laborals del país, la Xina, no són vigents, els treballadors viuen a les fabriques i gasten els diners que guanyen comprant productes a la mateixa empresa (veieu NO LOGO de Naomi Klein, la tercera part, les referencies a les zones ZPE)

L’Steve Jobs, enlloc de cagar-se en la mare que els va parir, que queda lleig i poc “guai”, ha manifestat la seva “preocupació” pel que està passant i de pas ha comentat que ja són els “number one” per davant de Microsoft i que el seu iPad enterrarà als ordinadors ( i a uns quan xinesos de pas).

És el que se’n diu “esclavitud fashion”

Un pensament sobre “iPad i valors

  1. Bon llibre, “No Logo”. Extensament documentat i molt colpidor. Fa molts anys que el vaig llegir, i aguanta prou bé les relectures.

    Malauradament, molt més a prop de casa nostra, salvant distàncies i ZPE’s, també hem de recordar que a France Telecom (Orange a Espanya) sembla que els directius vagin fent marques amb una navalla a la taula del consell d’administració. Ja porten 49 suïcidis en 3 anys. 14 d’ells han estat aquest mateix any, així que sembla que fan el possible per augmentar la mitjana.

    La meva companyia de telefonia mòbil és Orange. Aquesta setmana tinc pensat donar-me de baixa, i quan el matxaca de torn em pregunti les raons per proposar-me una súper-mega oferta amb to ploraner, li diré les veritables raons: que no vull col·laborar amb una empresa-pandèmia.

    A veure què em pot oferir per tal de no canviar de companyia…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s