Nuclear? no gràcies

L’abril de 1975, Anne Lund y Søren Lisberg vinculats a un grup antinuclear danès va crear el logotip del  “sol somrient” que en els anys següents es va convertir en el símbol de la lluita antinuclear arreu del món.

Amb un disseny i uns colors sempre iguals, el text, era sempre el mateix “Nuclear? no gràcies” es va fer famós i es va traduir a multitud de llengües i va representar el rebuig a tota la cadena de l’energia nuclear, des de la molt contaminat mineria de l’urani, fins al re-processament dels residus de les centrals nuclears.

Era una època analògica i les llicencies Creative Commons o GPL encara no existien així que els seus creadors van cedir els drets d’explotació a l’Organització per a la Informació sobre l’Energia Nuclear (OOA) que la va registrar per evitar l’apropiació del símbol per part de les corporacions nuclears i per destinar els guanys (xapes, samarretes, encenedors,…) als fins pel que va ser concebut. Aquesta organització va estar funcionant fins el maig del 2000, dissolent-se després d’haver assolit els seus fins (l’abandonament dels plans nuclears per part del govern danès).

El símbol del sol somrient continua protegit per una junta administradora del llegat de l’OOA i encara que el moviment ja no és tant fort, segueix representant l’activisme antinuclear mundial.

Ha estat traduït a una cinquantena de llengües

Ha estat traduït a una cinquantena de llengües

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s