Treballs de tardor: Sabó casolà (versió 2)

Aquesta és una versió millorada del treball de fer sabó a casa utilitzant l’oli usat de la cuina. El sabó fet la tardor passada ens ha proveït de sabó per a la rentadora durant uns 9 mesos. Així que el d’enguany te com objectiu cobrir les necessitats de tot l’any.

Aquest cop he millorat les proporcions i la manera de fer-lo. M’he basat per als càlculs, en les indicacions aparegudes en un article de la revista Integral del mes de gener del 2008 (núm 337):

  • 8 litres d’oli usat de cuina, convenientment filtrat per treure’n les impureses. És oli de gira-sol i d’oliva
  • 3,04 litres d’aigua (de l’aixeta). La proporció ha de ser del 38% del pes de l’oli.
  • 1,07 quilograms de sosa càustica. La proporció és del 13,4% del pes de l’oli.

Precaucions i estris:

  • Guants de làtex
  • Unes ulleres de protecció ocular
  • Una pala de fusta amb el mànec llarg
  • Un bidonet de 15 litres dels de pintura (aguanta l’escalfor), ben net
  • Un contenidor-motllo per al sabó. He utilitzat una caixa de fusta reciclada, que he folrat per la part de dins amb plàstic (cal evitar fugues). Vetlleu perquè tingui capacitat per uns 13-14 litres.

Com que és per la rentadora, no he posat res d’olis essencials ni d’olor.

Els passos seguits són el mateixos que els de l’any passat:

  • Primer: Al bidonet posar l’aigua i anar abocant la sosa. Molta precaució és la part més perillosa, cal anar remenant i fer-ho a poc a poc. La mescla s’escalfa moltíssim i pot fer esquitxades si aboquem massa depresa la sosa. S’ha d’anar remenant perquè es dissolgui bé la sosa.
  • Segon: deixar refredar la mescla perquè no hagi tant de diferencial de temperatura amb l’oli (el podem escalfar però jo no ho he fet). I anar abocant l’oli mentre remenem enèrgicament.
  • Tercer: Remenar, enèrgicament i sense parar, en el mateix sentit durant uns 45 minuts. Així que millor que prèviament prepareu una cadira, poseu la ràdio i us busqueu ajut per si us canseu. Cal remenar fins que la mescla es vagi tornant blanca i agafant la consistència del iogurt.
  • Quart: Abocar amb suavitat el sabó al motllo, col·locat en un lloc airejat i on pugui estar uns quants dies. Li vaig tenir tres dies fins que fou prou sòlid per desemmotllar-lo i tallar-lo
  • Cinquè: Desemmotllen el sabó i el tallem a trossos manejables. Així s’assecarà més aviat. El trossos els vaig posar en una caixa reixada, en un lloc ben airejat (treballeu amb guants per si queden restes de sosa càustica)
  • Sisè: Al cap d’unes cinc setmanes el sabó ja estarà prou sec perquè el puguem ratllar amb un ratllador de cuina i així posar-lo a la rentadora

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s