Manifest per una xarxa neutral

xarxa neutral

Els ciutadans i les empreses usuàries d’Internet adherides a aquest text MANIFESTEM:

 1. Que Internet és una Xarxa Neutral per disseny, des de la seva creació fins a la seva implementació actual, on la informació flueix de manera lliure, sense cap discriminació en funció de l’origen, el destí, el protocol o el contingut.
 2. Que les empreses, els emprenedors i els usuaris d’Internet han pogut crear serveis i productes en aquesta Xarxa Neutral sense necessitat d’autoritzacions ni acords previs, assolint una barrera d’entrada pràcticament inexistent que ha permès l’explosió creativa, d’innovació i de serveis que defineix l’estat actual de la xarxa.
 3. Que tots els usuaris, els emprenedors i les empreses d’Internet han pogut definir i oferir els seus serves en condicions d’igualtat portant el concepte de lliure competència fins a uns extrems no coneguts mai.
 4. Que Internet es el vehicle de lliure expressió, lliure informació i desenvolupament social més important per als ciutadans i per a les empreses. NO s’ha de posar en risc la seva naturalesa sota cap concepte.
 5. Que per possibilitar aquesta Xarxa Neutral les operadores han de transportar paquets de dades de manera neutral sense erigir-se en “duaners” del tràfic i sense afavorir ni perjudicar uns continguts per sobre d’altres.
 6. Que la gestió del tràfic en situacions puntuals i excepcionals de saturació de les xarxes s’ha d’afrontar de manera transparent, seguint criteris homogenis d’interès públic i no discriminatoris ni comercials.
 7. Que aquesta restricció excepcional del tràfic per part de les operadores no pot esdevenir una alternativa sostinguda a la inversió en xarxes.
 8. Que aquesta Xarxa Neutral està amenaçada per operadores interessades a arribar a acords comercials pels quals es doni un privilegi o es degradi el contingut segons la relació comercial amb l’operadora.
 9. Que algunes operadores del mercat volen “redefinir” la Xarxa Neutral per dirigir-la d’acord amb els seus interessos, i aquesta pretensió ha de ser evitada; la definició de las regles fonamentals del funcionament d’Internet ha de basar-se en l’interès de qui la utilitza, no de qui la proveeixen.
 10. Que la resposta davant aquesta amenaça per a la xarxa no pot ser la inacció: no fer res equival a permetre que els interessos privat puguin de facto dur a terme pràctiques que afectin a les llibertats fonamentals dels ciutadans i la capacitat de les empreses per competir en igualtat de condicions.
 11. Que cal i és urgent instar al Govern a protegir de manera clara i inequívoca la Xarxa Neutral, per tal de protegir el valor de Internet de cara al desenvolupament d’una economia més productiva, moderna, eficient i lliure d’ingerències i intromissions indegudes. Per a això cal que qualsevol moció que s’aprovi vinculi de manera indisoluble la definició de Xarxa Neutral en el contingut de la futura llei que es promou, i no condicioni la seva aplicació a qüestions que en no tenen res a veure.

La Xarxa Neutral és un concepte clar i definit en l’àmbit acadèmic, on no suscita cap debat: els ciutadans i les empreses tenen dret a que el tràfic de dades rebut o generat no sigui manipulat, tergiversat, impedit, desviat, prioritzat o ajornat en funció del tipus de contingut, del protocol o l’aplicació utilitzada, de l’origen o el destí de la comunicació ni de qualsevol altra consideració aliena a la de la seva pròpia voluntat. Aquest tràfic es tractarà com una comunicació privada i exclusivament sota mandat judicial el seu contingut podrà ser espiat, traçat, arxivat o analitzat, com a correspondència privada que és en realitat.Europa, i l’Estat Espanyol en particular, es troben enmig d’una crisi econòmica tan important que obligarà a canviar el model productiu d’una manera radical i a aprofitar millor la creativitat dels ciutadans.

La Xarxa Neutral és crucial a l’hora de preservar un ecosistema que afavoreixi la competència i la innovació per a la creació dels innombrables productes i serveis que queden per inventar i descobrir. La capacitat de treballar en xarxa, de manera col·laborativa, i en mercats connectats, afectarà a tots els sectors i totes les empreses del nostre país, el que converteix a Internet en un factor clau actual i futur en el nostre desenvolupament econòmic i social, determinant en gran mesura el nivell de competitivitat del país. D’aquí la nostra profunda preocupació per la preservació de la Xarxa Neutral. Per això instem amb urgència al Govern espanyol a ser proactiu en el context europeu i a legislar de manera clara i inequívoca en aquest sentit.

[Vist a Microsiervos]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s