Batussa a la plaça de l’estació

Remenant una calaixera vella de l’avi, he trobat dos fulls, d’aquells que es posaven al fons dels calaixos,  són de la revista radical la Semana Ilustrada (crec) i per la meva sorpresa m’he trobat amb un reportatge ubicat a Sant Feliu sobre l’enfrontament entre radicals i carlins amb resultat de cinc morts. La causa sembla que va ser una pel·licula sobre el papa Sixte V.

La batussa es va produir al que ara és la plaça de l’Estació i el reportatge inclou una imponent imatge del edifici de l’estació (el que ara l’Ajuntament vol enderrocar).

Fen una mica de recerca, ja que no posa la data, he anat a parar a l’hemeroteca del diari ABC, que recull la noticia i la data, el 28 de maig de 1911. Mostra també algunes fotografies, però la de la plaça te una altra perspectiva i no es veu l’estació. El que si mostren les dues és un Sant Feliu de fa 100 anys, en prou feines reconeixible avui, envoltat de camps i amb la muntanya de Santa Creu d’Olorda al fons, encara intacta, el Parc Nadal,  carrers en prou feines traçats i alguns edificis, com el del número 17 del Passeig Nadal, en construcció a la fotografia.

Estacio de Sant Feliu de Llobregat 28 maig 1911

La Semana Ilustrada - Jaimistas y radicales 28maig 1911(02)

Anuncis

4 pensaments sobre “Batussa a la plaça de l’estació

  1. Una troballa molt interessant que forma part de la memòria històrica de Sant Feliu. L’Estació forma part de la història de la ciutat, el temps a passat i la ciutat s’ha transformat al seu voltant. Transportant viatgers d’un costat a un altre Sant Feliu va créixer gràcies a l’estació i allà estàtica ha presenciat tot tipus d’esdeveniments. Sens dubte Sant Feliu no seria el mateix si el ferrocarril no hagués passat per la nostra ciutat. Si soterrar les vies conservant l’estació és possible, perquè no fer-ho?

  2. Un document força curiós… cal continuar els esforços per a salvar l’estació! i potser començar a estudiar alternatives al soterrament, per cert, la “nova estació de Perpinyà”, no està soterrada… caldrà extreure lliçons dels veins del Nord?

  3. Molt bé la troballa, i corprenedora la notícia. Durant una bona estona no he pogut apartar els ulls dels cadàvers dels nostres conciutadans, ecara que hagin pasat pràcticament 100 anys.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s