El cost dels telecentres a Catalunya

Fa uns dies es va presentar a Madrid l’informe de impacte socio-económic de les xarxes de telecentres fet per l’Associació de Telecentres d’Espanya.  És un estudi parcial, ja que no inclou la totalitat de les xarxes de l’estat, però si que és molt significatiu ja que incorpora entorn el 63% dels telecentres d’Espanya, incloses les comunitats autònomes amb més telecentres funcionals (Andalusia, Catalunya, Extremadura i Euskadi)

Que conegui, és la primera vegada que veig un estudi d’aquesta mena, un estudi que intenta explicar amb dades objectives i mesurables que signifiquen els telecentres en termes macroeconòmics, referenciats al VAB del país, a la creació de llocs de treball o comparats amb d’altres inversions (com per exemple el tren d’alta velocitat). Val a dir que el resultats, dels que recomano una lectura crítica, poden ajudar molt a impulsar els telecentres i a valoritzar-los davant de possibles finançadors.

Si mireu amb detall la presentació veureu una cosa curiosa: les pagines 5 (diners destinats als telecentres en el període 2008-10) i 6 (nombre de telecentres) inviten irremeiablement a fer una comparació, de per exemple,  entre les quatre comunitats amb més telecentres i pressupost (Andalusia, Catalunya, País Basc i Extremadura).

Aquí la teniu, és un quadre molt senzill:

CCAA Nombre de Telecentres Pressupost període 2008-10 Pressupost per telecentre 08-10 Mitjana per any
Andalusia 690 66.209.296 95.968 31.989
Catalunya 597 24.603.872 41.206 13.735
País Basc 276 22.530.512 81.658 27.219
Extremadura 291 19.213.136 66.005 22.002

La primera conclusió és que a Catalunya s’inverteix molt poc en telecentres,  si fa no fa, la meitat que en les altres 3 comunitats.

La segona és que això genera preguntes: com és que a Catalunya s’inverteix tant poc? Com s’ho fan els 600 telecentres detectats per tirar endavant? Podria ser que no hi fossin incloses totes les inversions (Generalitat, Diputacions, Ajuntaments, quotes participants…)?

Si partim de la base de que un telecentre que obri unes 40 hores setmanals necessita un pressupost anual de uns 25.000€, una conclusió evident és que aquest estudi s’ha de complementar amb una segona part que descrigui els models de sostenibilitat que existeixen a Catalunya i que d’entrada semblen força diferents a els de les altres comunitats.

[Debat sobre la sostenibilitat del Telecentre]

Anuncis

2 pensaments sobre “El cost dels telecentres a Catalunya

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s