Homenatge a Catalunya II, pioners de la nova economia

Més enllà de la crisi està la vida… així comença el vídeo fet per Joana Conill, Manuel Castells i l’Àlex Ruiz, cuinat al rebost del IN3 i que porta per títol “Homenatge a Catalunya II” rememorant el relat gens convencional de George Orwell sobre la guerra civil. Després d’un repàs ràpid del que portem de crisi, entra a parlar, en format d’entrevista, amb persones que han endegat projectes innovadors que signifiquen superar la vella economia, la que ens està portant al desastre.

Xarxes de intercanvi, projectes d’agricultura ecològica o d’horts urbans, banca ètica, cultura popular… tots plegats pioners de la nova economia caracteritzada pel respecte al medi ambient i a les persones i sobretot fonamentada en la ètica com a base per la relació econòmica i social, coses totalment alienes a allò que s’anomena “mercats” i que ara està en mans del bancs.

Són especialment interessants els espais de criança compartida, educació lliure, universitats populars,… que ofereixen l’intercanvi de coneixement com a noves formes d’accés a l’aprenentatge o bé la descentralització i la estructura en xarxa que adopten aquestes iniciatives, sovint recolzades en webs, blocs o xarxes socials basades en programari lliure i en llicencies obertes.

La base de tot són les persones, el control de la pròpia vida, a no hipotecar el teu temps en un treball fix, a poder utilitzar les teves mans per construir tot allò que necessites per viure. Creativitat, solidaritat, horitzontalitat de les relacions humanes, autosuficiencia, decreixement, no violència…  són els nous paradigmes d’aquests brots verds de la nova economia.

Llavors de vida plantades als marges de la societat.

Anuncis

2 pensaments sobre “Homenatge a Catalunya II, pioners de la nova economia

 1. Una altra forma de vida és possible… és molt gratificant veure exemples de vida com els que apareixen el vídeo i et fa replantejar moltes coses… de moment li he enviat al Maurici, li encantarà.
  Gràcies per compartir.

 2. Gràcies per l’aportació, Isidre! M’ha semblat un documental molt interessant, sobretot pel fet que possibilita una visió de conjunt de les alternatives que existeixen al nostre país. Algunes són força recents, com les cooperatives de consum, mentre que d’altres, com Coop57 o Aqueni, fa ben bé 30 anys que treballen des de la dissidència per construir altres formes d’organització social.
  M’han faltat les alternatives polítiques, que també hi són. Però suposo que encara no estem prou madurs com per abordar aquests temes. També haig de dir que m’ha fet pensar en el 15M i aquestes mobilitzacions recents a les quals potser els hauria calgut fer una ullada al que ja existeix.

  Sense més, de nou un agraïment i el desig de fer-lo extensiu al major número de persones possible.

  Salut!

  Maurici

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s